Wireless & Routing Glazen Huis Emmen

In december 2017 heb ik als vrijwilliger van streekomroep ZO!34 een bijdrage mogen leveren aan het Glazen Huis Emmen, deze actie wordt al enkele jaren georganiseerd door ZO!34 en sinds 2015 maken wij voor de uitzending primair gebruik van een wireless straalverbinding op basis van 5Ghz WiFi. Met deze point-to-point verbinding hebben we voldoende bandbreedte om de radio- en tv-uitzending in hoogwaardige kwaliteit naar de studio te versturen.

De ervaringen en lessen vanuit 2015 en 2016 hebben we in 2017 meegenomen in de voorbereiding van het Glazen Huis Emmen. Zo hebben we in de aanloop na de uitzending aanpassingen gedaan in het studio-netwerk, waardoor routeringen van en naar het locatie-netwerk via de switches van de omroep gingen, en niet langer afhankelijk waren van de router die in het verleden weleens de zwakste schakel bleek.

Een andere grote aanpassing was de manier waarop verkeersstromen werden afgehandeld in 2017, op een RB2011 waren twee netwerkverbindingen aangesloten: de primaire WiFi-verbinding naar onze studio en daarnaast een reguliere consumentenaansluiting van een ondernemer in de buurt. Verkeer dat als niet uitzendkritisch bestemd werd, zoals internetverkeer: facebook, YouTube, maar ook productie-gerelateerd werd over de internet-verbinding van de ondernemer gerouteerd. Dit om te voorkomen dat de bandbreedte van ondersteunende diensten impact zou hebben op de uitzending. Daarnaast diende deze internetlijn ook als back-up verbinding voor de uitzonderlijke situatie waarbij onze wireless verbinding uit zou vallen. Zoals aangegeven werden alle uitzendgerelateerde verkeersstromen, zoals Video- en Audioverbindingen via de WiFi-verbinding naar onze studio gerouteerd.

Naast deze routeringen werd er door mij ook een vrij uitgebreide Quality of Service, Queue in RouterOS, configuratie ingericht, waarbij alle verkeersstromen de noodzakelijke bandbreedte toebedeeld kregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *