Netwerk voor Glazen Huis Emmen

Van donderdag 13 december tot en met zondag 16 december 2018 vond in Emmen weer het Glazen Huis Emmen plaats. Het Glazen Huis Emmen is een initiatief van streekomroep ZO!34 en het Drenthe College, bij de afgelopen editie werd er geld ingezameld voor Het Vergeten Kind. BittenBytes heeft een bijdrage geleverd door het inrichten en realiseren van een hoog-beschikbaar en redundant netwerk voor de broadcast-verbindingen en het kantoor- en organisatie netwerk.

Netwerkontwerp

Een van de eerste zaken die wij geleverd hebben is het netwerkontwerp. Bij de eerdere edities bleek dat er onvoldoende redundantie in het ontwerp zat, waardoor er problemen ontstonden in het verzorgen van de radio- en tv-uitzendingen.

Door vooraf rekening te houden met de vele IP-verbindingen voor de radio- en tv-uitzending en de behoefte om dit via het “publieke” internet te routeren kon er vooraf een inschatting gemaakt worden van de benodigde technieken. Hiervoor hebben wij het ontwerp verzorgd, om inzichtelijk te maken welke verbindingen actief waren en hoe ze bijdroegen aan de redundantie.

EoIP & Bonding

In de ontwerpfase kwam sterk naar voren dat er behoefte was aan redundantie en fout-tolerantie. In de ontwerpfase hebben we bonding, het combineren van twee of meer laag-2 verbindingen in 1 logische verbinding, gekozen als te nemen route. Bonding binnen MikroTik biedt mogelijkheden op het gebied van redundantie en fout-tolerantie.

Zoals benoemd: bonding vereist een laag-2 connectie. Verbinding A was reeds een laag-2, omdat dit een transparante point-to-point WiFi-verbinding was, Verbinding B liep echter over een reguliere internetlijn, hierover is een EoIP-tunnel gezet, EoIP is een eigen tunneling-protocol van MikroTik, wat ervoor zorgt dat er een transparante laag-2 verbinding gerealiseerd wordt.

Configuratie & beheer

Met het gemaakte netwerkontwerp zijn wij vervolgens aan de slag gegaan en we hebben voor het evenement een goede set-up kunnen realiseren die aan alle eisen en wensen voldeed. De combinatie van meerdere IP-verbindingen heeft er toe geleid dat er geen uitval is geweest door verbindingsproblemen. Een unicum voor het Glazen Huis Emmen.

Kantoor, NAS en Wireless

Naast de high-end broadcast verbindingen waren wij ook verantwoordelijk voor het leveren van een aantal Windows-laptops voor de nieuws en social media redactie, het configureren van een NAS-oplossing voor het uitwisselen van bestanden, het delen van foto’s en het opslaan van belangrijke informatie. Ook leverden wij het WiFi-netwerk in alle ruimten van het Glazen Huis Emmen.

Quality of Service / Queues

Omdat er grote hoeveelheden data uitgewisseld werden en om te vermijden dat de uitzendingen hierdoor in gevaar kwamen, hebben wij een interessante quality of service configuratie gebouwd. Deze zorgt ervoor dat het verkeer met de juiste prioriteit werd afgehandeld en dat de uitzending “altijd door kon gaan”.

Meer weten?

Geïnspireerd? Hulp nodig bij het maken van een (redundant) netwerkontwerp voor uw omgeving? Ook een evenement waar u tijdelijk behoefte heeft aan IT-voorzieningen? Neem contact op om eens nader kennis te maken!